Vaříš, vařím, vaříme!!!!!!! (Recepty)

V sobotu 11. 5. 2018 se uskutečnil již druhý ročník akce „Jak se vaří zdraví“. Vařilo se na Tyršově stadionu a hradecké školy včetně přespolních připravovali zdravé jídlo, které mohli návštěvníci ochutnat.

Přestože většina ostatních škol si přinesla pokrmy již připravené, my jsme se nebáli a dobroty připravovali na místě pod dozorem návštěvníků. Navzdory ztíženým podmínkám v podobě malé pracovní plochy či horka, jsme měli šikovné a usměvavé kuchařky a kuchaře z 8. A, kteří si s recepty bez problémů poradili a chutně navařili.

Menu:

  • Křenové jednohubky
  • Fazolová pomazánka
  • Mrkvová pomazánka
  • Salát z vařených brambor a uzené makrely
  • Cuketovo-jogurtové lívance
  • Brokolicové karbanátky
  • Jablečné muffiny
  • Banánové muffiny
  • Perníčky
  • Okurková limonáda

Pro velký úspěch a zájem níže přikládáme njoblíbenější recepty.

Velké poděkování patří Míše Jurigové, Aničce Schmidtové, Týně Votavové a Víťovi Doležalovi za výtečné kulinářské výkony!

Mgr. Tereza Valigová

 

Okurková limonáda

Suroviny: 2-3 okurky, 2-3 lžíce krupicového cukru, 1 citron, ¼ lžička soli

Postup: Okurky oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme vodu (podle oka, nakolik chceme mít limonádu hustou), cukr, citron a sůl. Za pomoci tyčového mixéru rozmixujeme a podáváme.

 

Brokolicové karbanátky

Suroviny: 1 brokolice, 2 mrkve, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 250 g toastového celozrnného chleba, 200 g slaniny, 4 vejce, ovesné vločky, sůl, pepř

Postup: Spaříme brokolici a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Následně přidáme nastrouhanou mrkev, cibuli a česnek. Chleba nakrájíme na malé kostičky a přidáme do mísy spolu se slaninou, vejci. Okořeníme. Zahušťujeme pomocí ovesných vloček. Až se nám zdá, že směs správně drží tvar, smažíme na oleji.

 

Cuketovo-jogurtové lívance

Suroviny: 2 cukety, 1 bílý jogurt, 60 ml mléka, 2 žloutky, 100 g mouky, ½ jedlé sody, pepř, sůl

Postup: Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme zbylé suroviny a vše pečlivě promícháme. Poté smažíme na pánvi a na oleji. Podáváme s jemným dipem podle naší chuti (např. zakysaná smetana s pažitkou a nastrouhanou ředkvičkou).