Gastrofest 2018

V letošním školním roce měla naše škola tu čest se zúčastnit jedné z největších gastronomických událostí na jihu Čech, a sice Gastrofestu 2018, který probíhal od 22.11. do 24.11. 2018 na výstavišti v Českých Budějovicích. Na počátku se nás zmocňovaly obavy, jelikož já ani děti jsme pořádně netušili, co vše nás čeká, protože ačkoli se někteří z nás v minulých letech Gastrofestu účastnili, byla naše role vždy ryze návštěvnická, kdežto letos jsme i my na Gastrofestu připravovali pokrmy. Na Gastrofestu 2018 jsme spolu s ostatními základními školami z Jindřichova Hradce připravovali menu na téma „Jak se vaří zdraví“.

Za naši školu na této akci „bojovali“: Mgr. Klára Vykypělová, Mgr. Eliška Outlá, Vikrotie Filípková (8.A), Tereza Popprová (8.A), Kateřina Želásková (8.B), Jakub Babický (9.A) a Mikuláš Urban (9.A).

Po zvážení všech možností a nápadů jsme se rozhodli pro studenou kuchyni v podobě tzv. Kanapek. Kanapka je popisována jako obložený chlebíček na jedno sousto, dalo by se tedy říci, že se jedná o takové „lepší jednohubky“. Suroviny jsme nakoupili a propočítali pro zhruba 800 porcí, což byla pro nás všechny novinka, vařit v tak velkém množství. Vše pro nás začalo již v pátek 23.11., kdy jsme až do odpoledních hodin připravovali naše menu.

Menu:             Česnekové špízy s pomerančem a hroznovým vínem

                        Šunkové mističky z listového těsta

                        Hermelínové košíčky s marmeládou

                        Banánky v čokoládě

                        Avokádové guacamole na křehkém chlebu

                        Horké jablíčko (nealko)

Sobotního rána, dne 24. 11. 2018., jsme všichni vyrazili směr České Budějovice, plni očekávání i obav z neznámého. Po příjezdu na místo jsme vyzdobili náš „stánek“, rozendali naše připravené pokrmy, připravili horké jablíčko a začal kolotoč lidí, kteří přicházeli a měli chuť na něco z naší nabídky. Velký dík patří všem žákům z naší školy, kteří se zapojili v plném nasazení a nabízeli, prodávali, povzbuzovali… prostě „bojovali“ za naši školu. Tuto velkou akci jsme si tak všichni náramně užili a získali jsme mnoho nových zkušeností i zážitků. Ve volných chvílích jsme si našli i trochu času, abychom ochutnali některé pokrmy od „konkurence“, takže se nám např. poštěstilo ochutnat smažené červy a cvrčky (pochopitelně pouze ti z nás, kteří o takovýto gastronomický zážitek stáli 😊 ). Akce tak byla velice zdařilá, zároveň i dobře připravená a nám se podařilo prodat téměř všechny kousky z našeho menu.

V odpoledních hodinách jsme se všichni vrátili do Jindřichova Hradce a okolí, plni dojmů a zážitků, na které se hned tak nezapomíná. První zkušenost s takovou akcí máme tedy za sebou a těšíme se na „boj“ na nějaké další takovéto akci.

Za celý tým Mgr. Eliška Outlá.

 

(Recepty nabízíme na vyžádání u Mgr. Elišky Outlé, eoutla@1zs.jhnet.cz)