Let balonem

Na slavnostním koncertě k 35. výročí založení dětského pěveckého sboru Nova Domus na 3. nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci jsem obdržela od zpěváků našich pěveckých sborů Nova Domus, Novadomáček, bývalých členek sboru a mého syna Jakuba nečekaný a krásný dárek – let balonem.

Dne 19. července 2019 v 19 hodin jsem tento let absolvovala z Českého Krumlova. Dopoledne v „osudný den“ jsem byla plna očekávání na sms, jestli se vůbec tento pro mě nezvyklý adrenalinový sport uskuteční, ale počasí nám přálo a příjemná zpráva před polednem dorazila. Žaludek jsem měla jako „na vodě“, ale oporou byl pro mě mimo jiné manžel, který let se mnou absolvoval. Byla jsem ráda, protože celých 35 let, co vedu školní dětský pěvecký sbor, zajišťuje po technické stránce pěvecké koncerty a bez rodinné firmy by se řada vystoupení ani nekonala.

Celá posádka balonu ve složení 6 mužů, 2 ženy a pilot Pavel z určeného místa setkání odjela na louku za českokrumlovskou zámeckou zahradou. Tam jsme balon nejdříve „oživili“ a poté společnými silami zprovoznili. Plni natěšení jsme asi po půl hodině naskočili do balonového děleného koše a zamířili k výškám. Přiznám se, že jsem se těšila, že poletíme nad historickým jádrem Českého Krumlova, ale příroda „mocná čarodějka“ vše zařídila jinak. Změnila směr větru a my jsme mohli shlédnout „z nebeské výšky“ nádhernou šumavskou krajinu. Lesy, statky, silnice, auta, lesní i domácí zvířata, jihočeské vesničky se v tu chvíli zdály jako dětské hračky – zkrátka miniaturní svět. Pilot nás nejdříve seznámil s bezpečnostními předpisy a nebezpečím, které by hrozilo, pokud bychom některé věci porušovali a nedodržovali. Celá posádka si ve vzdušném prostoru potykala, jak to mezi letci bývá zvykem, a pak nám Pavel povídal o balonovém létání, jak balon funguje a sdělil i technické parametry apod.

Po 45 minutách jsme pomalu snižovali výšku a ladně a lehce přistáli na zemědělské louce nedaleko Boletic blízko vojenského prostoru. Čekalo nás sbalení plachty, koše do opět připraveného auta a celkové uklizení balonu, což byla práce hlavně mužské posádky a rodinných příslušníků, kteří na louku také dorazili. Když byl balon naložený, čekal nás křest zemí, ohněm a vodou, respektive šampaňským. Pavel při tomto slavnostním aktu poutavě vyprávěl i o historii balonů. Tak se všichni účastníci balonového letu stali barony a obdrželi „Křestní list“.

Chtěla bych všem bývalým i současným zpěvákům a Jakubovi moc poděkovat za úžasný dárek. Splnil se mi další životní sen. Děkuji!

Mgr. Ivana Písařová