Alpskými průsmyky ze Salzburgu do Berchtesgadenu

Dne 19. května 2023 se žáci 8. a 9. ročníků vydali na poznávací exkurzi do rakouského Salzburgu a německého Berchtesgadenu.

Společně jsme navštívili Salzburg, rodné město W. A. Mozarta. Naše prohlídka začala v blízkosti zámku Mirabell s překrásnými Mirabellskými zahradami a pokračovala cestou kolem řeky Salzach v blízkosti mostu Makarsteg až do srdce Staré části města (Altstadt), která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Most Makarsteg je zajímavý tím, že na něm zamilované páry zamykají visací zámky tzv. „zámky lásky“ a symbolicky tím stvrzují pevnost svého vztahu. Rovněž jsme zavítali do světoznámé středověké Obilné uličky (Getreidegasse), kde se nachází rodný dům W. A. Mozarta.

Nenechali jsme si ujít ani další památky tohoto okouzlujícího města – katedrálu svatého Ruperta a Virgila čili Salzburský dóm, který patří mezi nejvýznamnější sakrální stavby města nebo pevnost Hohensalzburg tyčící se vysoko nad městem.

Někteří z nás dokonce ochutnali místní pochoutky včetně vyhlášených Mozartových koulí přímo z cukrářské dílny Fürst, která dodnes ctí tradici ruční výroby této sladkosti a je jediným výrobcem originálních Mozartových koulí (Mozartkugeln) na světě.

Součástí naší exkurze byla i návštěva solných dolů v německém Berchtesgadenu. Prohlídka dolů byla nejen naučná, ale také plná adrenalinu, neboť hlavní atrakcí prohlídky je jízda po dřevěných skluzavkách, plavba na přívozu zatopenou částí dolu či cesta hornickým výtahem.

Den strávený u našich sousedů byl velkým zážitkem pro všechny zúčastněné.

 

Mgr. Klára Machová