Týden knihy aneb týden setkávání nad knihou se zajímavými hosty

Týden knihy otevřela svou poezii básnířka Kateřina Komorádová

, která vnesla do třídy 7. A kontemplativní atmosféru. Kateřina Komorádová je autorkou básnických sbírek Milostné desatero, Den vytažený ze zásuvky, Kniha Jihu nebo audio sbírky Jak zahradník jablka. Některé básně z poslední zmiňované sbírky, jež je hudebně podkreslena klavírní improvizací Ondřeje Fencla, se rozezněly třídou. Další básnické obrazy vznikající z niterného prožitku, ze silných emocí jako je bolest či radost recitovala sama autorka. V posluchačích zanechaly silnou impresi.

Dalším hostem byl Petr Pícha, voják z povolání sloužící u 44. lehkého motorizovaného praporu v Jindřichově Hradci, který četl dětem z 5. A úryvek z publikace Na nebi hrdého Albionu od Jiřího Rajlicha. Rotmistr Petr Pícha děti zaujal nejen čtením, ale také svým zajímavým životem, např. mluvil o misích v Afghánistánu, v Mali a Kosovu, kterých se osobně zúčastnil.

Pondělní besedy uzavřel kněz Karel Janů, který zavítal do třídy 5. B, kde hovořil o tom, jak je důležité nebýt lhostejný k potřebám druhých. V rámci společného setkání přečetl úryvek z knihy Bouda, která krmí miliony dětí. Hlavní myšlenkou bylo sdělení, že pomoc druhému nemusí být vůbec vzdálená a hranice se jí nekladou. Naopak by měla začínat v našem okolí právě tím rozhodnutím, že mi druzí lidé, spolužáci, rodina, jejich pocity a po

třeby nejsou lhostejné.

V úterý poodkryl taje zrodu knih spisovatel Stanislav Beran, který žákům 6. A a 6. B představil svou novou knihu Ztracený v povětří. Jedná se o jeho první knihu určenou dětem, která vypráví o tom, že nikdo nechce být sám, že pravdu je třeba hledat a že každý sen se může splnit. Žáky zajímal hlavně proces tvoření knihy – jestli autor píše na papír či rovnou do počítače, kde píše, kde bere inspiraci a zda píše pravidelně, jak dlouho trvá napsat celou knihu.

Středa v sobě propojila prózu, poezii a hudbu. Do 9. ročníků zavítal Miloslav Vokáč, bývalý ředitel Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci. Žákům přiblížil tvorbu básníka Jana Skácela. Rovněž představil Skácelovu méně známou prozaickou tvorbu. V závěru zazněly zhudebněné verše Josefa Václava Sládka, které ožily při zvuku kytary. Někteří z žáků si verše umocněné melodií pobrukovali ještě v průběhu dne.

Čtvrtečním a zároveň posledním hostem byl náš bývalý žák, student jindřichohradeckého gymnázia, absolvent Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích pracující jako záchranář Jakub Masař. Připravil si ukázku – povídku ze školního prostředí z knihy Povídky Šimka a Grossmanna.

Všem našim účinkujícím moc děkujeme za to, že si udělali čas ve svém nabitém programu a přišli, aniž by za svou účast očekávali honorář.

Eva Vondrková, Klára Machová