Ve středu se dívky ze šestých ročníků naší školy zúčastnily exkurze v Muzeu Jindřichohradecka na Balbínově náměstí, kde navštívily expozici věnovanou jedné z nejvýznamnějších mimopražských tiskáren 19. století – Landfrasově tiskárně. Tato expozice představila fascinující pohled na historii nejen samotné tiskárny, ale i na život rodiny Landfrasů, kteří se významně zapsali do regionálních dějin Jindřichohradecka.

Dívky se během poutavého výkladu Mgr. Heleny Svobodové seznámily s vývojem knihy, metodami tisku a také s procesem výroby knižních vazeb. Největší zájem pak vzbudila tvůrčí dílna, kde se dívky na chvíli proměnily ve skutečné tiskaře. Každá z nich si měla možnost vyzkoušet ruční tisk pomocí razítek vyrobených podle originálních štočků Landfrasovy tiskárny. Tento praktický zážitek jim přiblížil, jak náročné a precizní bylo řemeslo tiskaře, a umožnil jim vyrobit si vlastní tištěné suvenýry.

Exkurze byla pro dívky nejen vzdělávací, ale také zábavná. Měly příležitost naučit se mnoho nového a na vlastní kůži si vyzkoušet historické techniky, které ovlivnily vývoj knihtisku. Získané znalosti jim jistě pomohou lépe porozumět tomu, jak důležitou roli hrála knižní kultura v historii našeho regionu.

Ing. Kateřina Kubíčková, MBA