Za kulturou do divadla

V úterý 17. února 2015 jsme opět navštívili Horácké divadlo v Jihlavě. Tentokrát jsme vybrali světoznámý americký muzikál, který patří k nejslavnějším a mnohokrát oceněným muzikálům divadelní historie, Šumař na střeše.
Autory tohoto muzikálu jsou Joseph Stein, Jerry Bock a Sheldon Harnick. O český překlad se postaral básník, autor knih pro děti a textař Pavel Šrut. Režisérkou představení je Kateřina Dušková.
Muzikál přibližuje dramatický osud jednoho ukrajinského městečka – Anatěvky – na počátku 20. století. Hrdinou je mlékař Tovje, který má pět dcer a ráznou manželku Goldu. Děj od osobitého humoru hlavní postavy přerůstá v neokázalou oslavu lidské soudržnosti. Jedná se o muzikálový příběh o lásce, štěstí, tradicích, bolesti spojené s porušením léta zažitých zvyklostí a o paralelně se odehrávajících tragických událostech předrevolučního období.
Muzikál je skvěle obsazen, též choreografie Aleny Peškové vynikající a žáci 8. a 9. tříd si tak odnesli zážitky nejen herecké a pěvecké, ale i taneční.
Muzikál se nám všem – dětem i dospělým – velmi líbil. Chválíme všechny zúčastněné žáky a žákyně za vzorné chování po celou dobu zájezdu. Jsme též velmi rádi, že s námi za kulturou do divadla jezdí i někteří rodiče.
Mgr. Marta Leblová, Mgr. Ivana Písařová

6